Friday, December 31, 2021
Julian Barnes - The Only Story (Penguin, 2018) **
Carlo Rovelli - Helgoland (Allan Lane, 2021) ****
Tony Tanner - Thomas Pynchon (Methuen, 1982)
Heidi J. Larson - Stuck (Oxford University Press, 2020) ***½
Thursday, December 30, 2021
Yasser Abdel Hafez - The Book Of Safety (Hoopoe, 2013) **½
Peter Godfrey-Smith - Metazoa - Animal Minds And The Birth Of Consciousness (William Collins, 2020) ****½
Wednesday, December 29, 2021
Joseph Henrich - The WEIRDest People In The World (Allan Lane, 2020) *****
Martin Amis - Inside Story (Jonathan Cape, 2020) ****
Tuesday, December 28, 2021
Rebecca Wragg Sykes - Kindred - Neanderthal Live, Love, Death And Art (Bloomsbury, 2020) ****
Anil Seth - Being You - A New Science Of Consciousness (Faber & Faber, 2021) ****
Michio Kaku - The God Equation - The Quest For A Theory Of Everything (Allen Lane, 2021) ****
Ronald F. Inglehart - Cultural Evolution (Cambridge University Press, 2018) ***½
In the 70s he wrote "The Silent Revolution" about the intergenerational change of values between parents and their children. The data in this book clearly show that people's values are largely shaped by their economic situation. People who live in survival mode, will be more focused on their in-group, more nationalist and more intolerant to other groups. People who do not live in a survival mode, have a more tolerant view on other people. Inglehart looks at intergenerational differences, democratic differences (such as the possibility for 'Self Expression'). He analyses religion and its impact on values, the different situation of ex-communist countries with Latin America, Asia and the Middle East. He also sees income inequality in countries such as the United States and the United Kingdom as some of the reasons for the rise in populism and intolerance. The evolution is not linear but evolves in jumps.
The great value of this book is also somehow its weakness: there is a graph on every page, with fascinating differences of how countries score on different values based on their economic, democratic or religious situation, but at the same time this somehow does not make for fluent reading. Nevertheless, the book is hopeful for humanity. We can only hope that the trends towards more democracy and more equality will continue for all of us.
Sunday, December 26, 2021
Brian Clegg - Dark Matter & Dark Energy (Icon Books, 2019) ***
Ocean Vuong - On Earth We're Briefly Gorgeous (Penguin, 2019) **
Denis Johnson - The Largesse Of The Sea Maiden (Vintage, 2018) *
- I must be wrong and I never read it in the first place or
- I read it but forgot it completely because it was not memorable at all, to the extent of having been wiped from my memory, if it ever got into it.
Guillaume Tarche - Steve Lacy - Unfinished (Lenka Lente, 2021)
You can order directly from the publishing company.
This is not the first book written about Steve Lacy. Jason Weiss published "Steve Lacy: Conversations" in 2006, a collection of 34 articles and texts written about Lacy during his life.
Lynn Formesyn - Zinvol Ziek (Lannoo, 2021)
Een fris van de lever boek over chronisch ziek zijn. Over wat het doet met een mens en met het jonge gezin. Over wat het betekent voor het werk en de arbeidsongeschiktheid. Ze heeft het over onbegrip en warmte, over de worsteling met idiote regeltjes en met menselijke steun, de momenten van hoop en de momenten van ontmoediging. De herkenbare momenten van vertwijfeling en het gereduceerd worden tot je ziekte. De soms domme vragen en commentaren, vaak goedbedoeld maar onhandig gebracht. We hebben het als patiënten allemaal wel meegemaakt.
Reumapatiënte Lynn Formesyn - en stafmedewerker bij GRIP - biedt een wat meer tegendraadse en zeker ook constructieve visie op hoe ziekte wel kan worden aangewend om de zaken anders aan te pakken. En dit in een prachtig, levendig en creatief Nederlands. Ze noemt zichzelf een "mankemens", als alternatief voor onze gewone woorden voor ziek zijn. Ze spreekt van "pijnvenijn" en ze heeft zo nog meer nieuwe woorden om haar gevoelens en ideeën op papier te zetten, naast liedjestesksten en gedichten om moeilijk te vatten ervaringen iets reëler te maken.
Ziek zijn wordt zinvol wanneer je die ziekte bespreekbaar maakt, weghaalt van tussen de vier muren van de eigen ervaring, de vooroordelen en de taboes. Ze laat lotgenoten aan het woord, patiënten met hun eigen verhaal, hun eigen beleving, hun eigen visie op ziek zijn ook. Maar ook andere deskundigen worden geïnterviewd: psychiater Dirk De Wachter, gezondheidspsycholoog Manu Keirse, CM voorzitter Luc Van Gorp, Vooruit-cabinetard Ri De Ridder, en nog veel anderen.
Ze heeft ook voor de gelegenheid alle Vlaamse partijen geïnterviewd (van de Radicaal-linksen tot de Radicaal-rechtsen), en presenteert - opnieuw creatief - hun antwoorden anoniem met een quiz over wie wat heeft gezegd (en mijn score was bijna perfect!).
Ze geeft een snel overzicht van gezondheidseconomie en stoot snel op het arbitraire systeem van Quality Adjusted Life Years (QALYs) die wij hanteren (wat overigens in Duitsland als onethisch wordt beschouwd). Ze botst op de regeltjes, de systeempjes en de nodeloze administratie. Ja, het is nog altijd zo dat chronische patiënten met een ziekte waar geen remedie voor bestaat nog halfjaarlijks of jaarlijks een attest moeten afleveren na medisch onderzoek dat ze nog altijd ziek zijn.
De grote vraag is ook mijn grote vraag: waarom wordt de expertise van al die patiënten niet gebruikt om het beleid te veranderen, om per ziekte het zorgtraject sneller, doeltreffender en efficiënter te maken? Iedereen heeft de mond vol van patiëntenrechten en patiëntenparticipatie, maar dat blijft in de praktijk jammer genoeg nog altijd dode letter.
Patiënten moeten de middelen en de opleiding krijgen om mondiger te worden, om zich te organiseren en om hun gemeenschap te kunnen vertegenwoordigen naar de buitenwereld toe. We gaan er te veel te snel van uit dat overheid en medische gemeenschap alle antwoorden hebben. Die hebben ze jammer genoeg niet. Ze hebben slechts een klein fragmentarisch beeld van wat het echt betekent om ziek te zijn. Heel veel patiënten zouden kunnen genieten van een veel betere levenskwaliteit als hun stem systematisch werd gehoord en hun ideeën geïntegreerd in de medische praktijk of in aangepaste beleidsmaatregelen. In Scandinavië en in Nederland krijgen alle patiëntenverenigingen subsidies, en worden ze systematisch formeel geconsulteerd bij beslissingen per ziekte. Voor elke ziekte hebben we professioneel gerunde patiëntenorganisaties nodig. Zij alleen hebben de nodige collectieve ervaring en kennis om de beste zorgtrajecten uit te tekenen.
Je hoeft geen reumapatiënt te zijn om dit boek goed te vinden. Vanuit de gedrevenheid van haar eigen ervaring, de bevraging van de experts en de bijkomende lectuur, heeft Lynn Formesyn een open vraag gesteld aan al wie met gezondheid bezig is: kan het even anders? Kan het met meer inspraak? Kan het met meer waardigheid? Kan het met wat betere omkadering? Ze heeft niet alle antwoorden, maar dat siert haar, net als het feit dat ze anderen het laatste woord geeft.
Ze eindigt met de volgende vraag aan andere patiënten: "Als ik luidop mag dromen, hoop ik dat Zinvol Ziek mensen zal prikkelen om bepaalde topics zelf verder te onderzoeken, maar ook om openhartig(er) te praten over alles wat mankementen in al hun vormen met iemand kunnen doen".
We hopen het met haar. Een sterke aanrader voor iedereen die met gezondheid en gezondheidsbeleid bezig is.
Het boek kan hier worden besteld.